Patothom Pa'tothom  

Història. Forn de teatre Pa'tothom

Pa’tothom neix al 2000... Més informació català...

Historia. Forn de teatre Pa'tothom

Pa'tothom nace en el 2000. Más información castellano...

Forn de teatre Pa'tothom

Foto. Paolo Ciaberta

 

C/ Lluna, 5 baixos Barcelona Tel.+34 934429282--- Mail info@patothom.org
Afegir a Facebook Afegir a Facebook
 

HISTÒRIA

FORN DE TEATRE PA'TOTHOM

Pa’tothom neix de l’esforç de professionals del teatre sensibilitzats per les injustícies socials que volen posar en marxa projectes seguint una línia conjunta artística i social.
Des de l’inici van llançar-se diferents propostes dirigides tant al barri del Raval com a la resta de Barcelona. A partir del setembre 2006 s'aconsegueix consolidar una oferta que lliga l'excel.lència i qualitat amb l'àmbit social, sobretot fent èmfasi en l'aplicació del teatre de l'oprimit com a eina del treball que es realitza.

La següent descripció ha estat extreta de: “Aproximació al Teatre de l’Oprimit a Catalunya (2002-2009): el CTO Pa’tothom i anàlisi d’una peça de Teatre Fòrum”. Verónica Martínez.

Pàg 100 a 105.

 

Fundació i inauguració

El 1999 els germans Forcadas van comprar un local al casc antic de Barcelona que anteriorment havia estat un forn de pa al barri del Raval situat al carrer Lluna, 5 on es va instaurar l’entitat Pa’tothom. Inicialment el nom de l’agrupació era Associació Teatral Pa’tothom.

La inauguració no oficial va tenir lloc el 16 de març del 2000 i es va fer una conferència a càrrec del Sr. Jordi Forcadas [pare], tot aprofitant la seva estada a Barcelona. El progenitor dels germans Forcadas, que ha estat un important enginyer emigrat a Colòmbia durant el franquisme, va posar èmfasi en la riquesa que l’associació podia tenir, ja que obtenia tant els valors de la cultura llatinoamericana i com els de la catalana.

El concepte va ser concebut pels germans Forcadas: Montse i Jordi Forcadas, que en aquells moments era estudiant de Dramatúrgia i Direcció Escènica a l’Institut de Teatre. L’equip inicial en el moment de la fundació de Pa’tothom tenia com a nucli als germans Forcadas acompanyats de les següents persones: Laura Fernández, professora de l'Institut del Teatre d’origen cubà, Reina Sánchez, actriu colombiana, i Ana Caubet, actriu catalana que va formar part de Pa’tothom fins l’any 2006. Paral·lelament a la configuració de l’equip, a l’abril del 2000 van començar les obres de rehabilitació del local.

La intenció del projecte era fer cursos de teatre oberts i accessibles a tothom. La primera publicitat de les classes va sortir a la llum el 15 d’octubre del 2000 i les classes van començar oficialment el 4 de novembre del 2000 moment en el qual l’oferta formativa era d’onze cursos.

Períodes històrics i artístics: entre l’escola i els projectes socials

Primera etapa 2000-2002

A finals del 2000 l’escola ja estava oficialment inaugurada i els cursos de teatre de Pa’tothom eren tot un èxit dins del teatre alternatiu que es feia en aquells moments a Barcelona. La segona publicitat important data del 18 de desembre del 2000 per donar a conèixer a la ciutat la programació nadalenca i del segon trimestre. La tercera tanda publicitària es va posar en marxa a l’abril aprofitant el tercer trimestre que començava amb molt d’èxit. [...]

Durant el maig de 2001 l’actor Fabrizio Chiodetti de la companyia teatral Philippe Genty va impulsar amb l’ajut de Pa’tothom una trobada pluricultural que tenia la intenció de tractar temes d’interès social on el ciutadà pogués incidir per millorar la seva realitat. El treball del Chiodetti va ser important ja que era el primer intensiu de cos d'una persona amb carisma internacional. Paral·lelament, es van llençar mensualment una programació de contes per adults i conferències que tractaven dels temes que en el moment eren candents com ara el moviment okupa, les sectes, els conflictes bèl·lics, entre d’altres. Aquesta programació no va tenir gaire convocatòria, motiu pel qual no es van tornar a organitzar conferències amb tanta freqüència.

Després d’aquest primer curs lectiu, Pa’tothom va desenvolupar la seva primera acció social i reivindicativa que es va efectuar el 24 de juny de 2001. Aquesta acció es basà en fer un judici que comptava amb un tribunal popular contra el Banc Mundial. Aquesta acció va estar recolzada per ERC, però Pa’tothom va deixar clar que això no significava que fossin de cap partit polític.

Durant el curs 2001-02 l'equip directiu es redueix a causa de la defunció de Laura Fernández i la marxa de la Reina Sánchez a Colòmbia. En aquest curs es va crear la primera formació actoral integral tot complementant l’estructura de classes lliures. En un futur es volia oferir una titulació adient a l’alumne que li permetés trobar feina. Aquesta formació en un principi es feia durant tres tardes a la setmana i comptava amb la classe d’improvisació a càrrec de Jordi Forcadas, les classes d’expressió corporal sota la direcció de Penélope Serrano i, per últim, un taller obert que també dirigiria Jordi Forcadas. Durant les festes de la Mercè de 2001, Pa’tothom va crear un espectacle de comèdia de l’art titulat Pas-a-port sota la direcció de Mercè Moreno i Raquel Caubet. Durant el curs 2001-02 la principal intenció de Pa’tothom va ésser donar a conèixer un teatre de denúncia i, per aquest motiu, el maig de 2002 es va publicar un article sobre Pa’tothom a la revista Nova Ciutat Vella que tenia com a títol "Ningú no es sent marginat econòmicament fent teatre". Sota aquest títol l’articulista va escriure “un antic forn de pa esdevé una escola de teatre de denúncia i d’integració”. Durant aquest curs també es va posar en marxa un cicle d’exposicions gratuïtes al públic. L’entrada del local de Pa’tothom serveix com a sala perquè pintors, dibuixants, artistes multimèdia i fotògrafs puguin exposar les seves obres sense haver de pagar a l’entitat. El setembre de 2002 Pa’tothom fa un curset de teatre a Girona que va donar a conèixer un altre tipus de teatre en una ciutat que fins aleshores només comptava amb l’experiència de l’escola El Galliner.

El novembre de 2002 va ser estrenada l’obra La orgía d'Enrique Buenaventura, director i creador colombià del teatre de creació col·lectiva, tècnica que més endavant portaria Pa’tothom a Barcelona a través de les Trobades Internacionals, a la Mostra d’Arts Escèniques Bon Pastor. Durant el curs 2002-03, Pa’tothom va començar a aplicar la metodologia del Teatre de l’Oprimit amb grups del barri del Bon Pastor. Jordi Forcadas ja havia tingut una experiència semblant amb adolescents del Raval al juliol de 2002. Però va ésser realment al febrer de 2002 quan a Pa'tothom van descobrir les veritables eines que oferia el Teatre de l’Oprimit a partir de la seva presència al curs que va impartir Augusto Boal a l’Institut de Teatre com a creador del Teatre de l’Oprimit.

A partir d’aquest moment l’equip directiu de Pa’tothom posà més èmfasi en la implementació d'aquesta nova tècnica teatral dins de la seva tasca. Tot reforçant la visió sociopolítica que converteix el teatre, que es fa dins d’una comunitat, en una eina de poder cap a la transformació social necessària.

Segona etapa 2002-2006

A partir del curs 2002-03 i fins al 2006 l’equip directiu es constitueix només pels germans Forcadas i l’Ana Caubet. Durant aquest curs, es va fer l’obra Un dia d’estiu del polonès Mrozek a càrrec del grup del Forn de teatre i es va presentar a la Sala Raval. També es va muntar Valleinclaneando amb fragments de l'obra de Valle Inclán que es va presentar dins del programa de Ravalésteatre a càrrec del grup Claro de Luna conformat per alumnes de l'entitat. Una altra obra que es va muntar va ser el Retablo de la avaricia, la lujuria y la muerte, de Ramón del Valle Inclán i es participa per primera vegada als Rencontres du Jeune Théâtre Européen organitzats pel CREARC (Grenoble, França). L’Escola d’Estiu de 2003 de l’agrupació d’Attac-Catalunya va proposar a Jordi Forcadas realitzar un taller del Teatre de l’Oprimit. Aquest va ésser el primer seminari especialitzat en les tècniques de Boal per a formadors que va impartir Forcadas. Es tornaria a fer el 2004.

Durant el curs 2003-04 va néixer el projecte Drama Way, un treball sobre el teatre dins de col·lectius joves en exclusió social dut a terme per entitats d’Estònia, Finlàndia, Portugal i Espanya. Va ser a l’abril de 2004 quan aprofitant la setmana del Drama Way a Espanya, Pa’tothom va organitzar la I Trobada Internacional de Teatre i Educació que, com veurem després, va suposar un pas important per al teatre social a Catalunya. En aquesta trobada Pa’tothom va aconseguir que Julián Boal, fill d’Augusto Boal, resident a París, impartís un taller d’iniciació al Teatre de l’Oprimit. La magnitud d’aquest esdeveniment va fer que TV3 s’interessés per la trobada i hi dediqués un espai al telenotícies, cosa que mai més ha tornat succeir. La I Trobada va suposar una gran revolució a la ciutat, sobretot dins de les entitats educatives i les que feien teatre en col·lectius socials amb risc.

Una de les conseqüències de l’èxit d’aquesta trobada va ser que durant el curs 2004-05 es fes el primer curs de Teatre d’intervenció social que oferia quatre hores setmanals de classe. Aquest curs estava pensat per a professionals que treballaven amb aquests col·lectius i no pas per a persones que volien ser actors professionals. Els alumnes rebien formació de totes les tècniques del Teatre de l’Oprimit, dels pretextos dramàtics d’Allan Owens, tècniques de teatre polític, èpic, etc. Durant el període 2004-06 aquesta formació només tenia un nivell però era complementària amb la formació d’actors, ja que era possible combinar aquestes dues formacions diàriament en torns de matí o tarda de 3 hores.

A part, Pa’tothom continuava desenvolupant projectes socials que no tenien relació directa amb la formació que donaven a l’escola o amb les exposicions que feien. Durant el 2005, l’impacte del Teatre de l’Oprimit era molt palpable i per això la segona trobada va tenir molt més ressò que la primera.

Altrament, durant aquest curs les desavinences ideològiques dins de l’equip directiu eren importants, fet que va provocar que els germans Forcadas li proposessin a l’Ana Caubet separar-se.

[...] En aquesta etapa, s’havien produït canvis envers la qualitat dels serveis i de cara al setembre de 2006 els projectes ja començats es van enfocar des d’un altre punt de vista: s’havien iniciat la major part dels projectes d’intervenció social que es van consolidar fins a arribar a l’actualitat i que donen un segell propi a la feina feta per Pa’tothom. [...]

Tercera etapa 2006-2009

A partir de la separació de l’equip directiu, comença la darrere etapa de Pa’tothom que ha significat una veritable remodelació cap a un teatre d’esquerres compromès amb el ciutadà que pateix amb la intenció d’ajudar a millorar la seva realitat.

Els plans d’estudis també es reformen radicalment, comencen a desaparèixer cursos que no aporten res a la visió sociopolítica del centre com, per exemple, el tai-xí, el cant o el circ.

Durant el curs 2006-08 es comença a donar el fenomen de proliferació de grups que treballen amb tècniques de teatre social i de l'Oprimit, [...] Als anys següents, alumnes del teatre d'intervenció social de Pa’tothom també comencen a organitzar-se per fer els seus propis projectes i sorgeixen col·lectius [...]

En el moment d’aquesta reestructuració, els germans Forcadas es van plantejar obrir l’equip directiu a altres persones i van trobar a professionals que volien apostar pel seu projecte i que compartien ideals més propers, així com maneres de veure el teatre dins de la intervenció social.

Durant aquest curs, al març de 2006, es va realitzar un projecte que es va materialitzat en l’obra de teatre Vacío, en què s’explicava la vida de tres parelles i on es feia èmfasis en la migració a través d’un paral·lelisme entre el fenomen viscut a Catalunya els anys 60 i el que es viu avui dia, tot qüestionant el concepte d’immigració que s’ha convertit en el pilar que impulsa una de les desigualtats més injustes que desgraciadament es viuen com un fet natural. Aquesta obra va ser co-dirigida entre Jordi Forcadas i Juan Miguel Portal, vicepresident de l’Associació Els Altres Andalusos. En aquesta ocasió, Portal va explicar per primer cop la seva teoria del “Component Cultural” a Jordi Forcadas i com li va interessar molt, va convidar Portal perquè formés part de l'equip directiu de l’entitat. Portal va ajudar a redefinir la nova línia filosòfica de Pa’tothom: es va decidir canviar el nom de l’entitat i modificar els estatuts. L’Associació Teatral Pa’tothom es va passar a dir Forn de teatre Pa’tothom.

En l’entrevista feta Montse Forcadas, comenta el discurs de Portal, els seus coneixements i com la vessant sociològica de Portal canvia la visió de l’alumnat: “És una gran aportació. Hem incorporat conceptes que planteja. Pa’tothom té una gran avantatge sobre altres associacions. N’hi ha que s’han creat per fer diners, per poder facturar o d'altres motius sense importància. Però Pa’tothom ens ho vam creure des del principi. Creiem en el que fem i el perquè ho fem i això és una avantatge. Així, el 2006, quan fem tot aquest replantejament estructural, les idees de Portal li donen molta més força a la nostra tasca i el punt de vista d’un teòric com el Miguel dóna un enriquiment enorme. A més, en contrapartida, ell es troba còmode a nostra entitat, ja que no és una persona ‘políticament correcte’ i aquí està en un lloc on no el limitem, ni el moderem, ni el tallem.”99 Juntament als germans Forcadas i Portal, es van unir dos pedagogs teatrals colombians: la Luz Marina Gil i William Arunategui, Willo. Gil és llicenciada en Art Dramàtic i en Pedagogia. Més tard, s'incorpora Mara del Alar per impartir classes de veu i també d’altres professors.

La tercera etapa va anar acompanyada amb una nova publicitat que donava entendre al públic que l’escola tenia l’objectiu de formar actors amb consciència social i disposats a portar endavant projectes com a actors i pedagogs de teatre de intervenció social. Per exemple, l’alumna Faustina Hanglin d'origen argentí va portar endavant un projecte titulat Llengua en moviment per a ensenyar les llengües de Catalunya a estrangers. Amb el projecte, es pretenia fer de la llengua, conjuntament amb el teatre, un vehicle de comunicació per lluitar contra el racisme i a favor de la interculturalitat.

Durant un curs Faustina va formar part de l’equip. Hi va haver altres canvis com ara el lloguer d’espais, els cursos intensius i la concepció i posada en marxa de les beques. Les sales no es llogarien més i sols serien cedides per projectes compromesos socialment. A més, tots els cursos i seminaris que s’impartissin a partir de llavors haurien de tenir aquest rerefons social. Una de les raons que sempre ha diferenciat Pa’tothom és que des del els seus inicis va atorgat beques a aquelles persones que no podien costejar els estudis o altres activitats a l’entitat. [...]

A partir de 2006, es van consolidar els projectes iniciats anteriorment i se’n van iniciar de nous. Els projectes que es van consolidar són els següents: - Projecte Eureka. Centres penitenciaris de Catalunya. - Projecte Shirine. Per tercer any consecutiu. D'aquest projecte surt Medi ambient, obra de creació col·lectiva sobre el tema de les bandes juvenils realitzada amb 15 joves de diferents barris de Barcelona. - Projecte d’Educació en Valors de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona. IMEB.

Durant l'any 2005, Pa’tothom comença la col·laboració en aquest projecte on escenifica alguns dels conflictes més corrents a l’escola i a la família, amb dos experts de l’institut s'analitzen les possibles solucions. Hi ha 7 representacions durant aquest any en diverses escoles de Barcelona. Entre altres es representa Com saber dir no, que s'ha representat 45 vegades des d'aleshores, encara té demanda i va ser anomenada al programa La nit al dia. - Projecte de tallers de teatre amb els pares i alumnes de CEIP Bernat de Boïl al barri del Bon Pastor. - Casal d’Infants del Raval. I els projectes iniciats, entre d’altres, en aquesta darrera etapa són: - L’obra Amina busca feina. - Tallers amb disminuïts psíquics de l’escola Viver de Sant Foix. - Taller amb l’associació Àmbit amb drogodependents i malalts de la SIDA. - Fundació Desenvolupament Comunitari: en el projecte Rosella o Mudawana que és el nom del nou codi de família al Marroc. Obres de teatre per la FAPAC, projecte Escola de pares.

Després de l’estiu de 2009, Pa’tothom inicia una nova etapa amb canvis dins de l’equip directiu, amb nous cursos, professors i, fins i tot, amb una web renovada, sent tot aquest moviment el principi d’una nova història de l’entitat, que estarà per escriure. De tots els projectes iniciats en l’etapa 2006-2009, Amina busca feina és el màxim exponent socioeducatiu dins de la trajectòria de Pa’tothom perquè representa el Teatre de l’Oprimit en estat pur: una ciutadana oprimida surt a escena acompanyada de la seva família per denunciar la seva situació amb l’objectiu de transformar-la. [,,,]

Després d’aquesta revisió històrica de l’entitat, podem considerar que el Forn de teatre Pa’tothom és un Centre de Teatre de l’Oprimit en tota regla per dues raons: en primer lloc perquè és totalment fidel a la Declaració de Principis del Teatre de l’Oprimit publicada a la web de la ITO i, en segon lloc, perquè el seu funcionament és molt similar al del CTO de Rio de Janeiro i al d’altres d’arreu del món, encara que no comptés amb un grup de teatre estable durant els seus primers anys d’història. Per tot això, queda constància que Pa’tothom és militant i activista del TO i que ha desenvolupat correctament la missió multiplicadora del mètode a Catalunya i a la resta d’Espanya. A partir d’aquest moment, tractarem el Forn de teatre Pa’tothom com un CTO perquè està reconegut com a tal per la ITO, tot i que l’entitat no s’autoanomeni amb aquest nom.

Extret de:

MARTÍNEZ, Verónica. “Aproximació al Teatre de l’Oprimit a Catalunya (2002-2009): el CTO Pa’tothom i anàlisi d’una peça de Teatre Fòrum”. Barcelona: Universitat Autònoma de Barcelona- Institut del Teatre . Facultat de Psicologia i Lletres. 2009. Treball de recerca- DEA. Doctorat en Arts Escèniques.

NOTA: Agraïm a la Verónica Martínez.

 

Beneficiarios Pa'tothom en el 2013

 

Inici

 

 

HISTORIA

FORN DE TEATRE PA'TOTHOM

Pa'tothom nace del esfuerzo de profesionales del teatro sensibilizados ante las injusticias sociales que quieren poner en marcha proyectos siguiendo una línea conjunta de trabajar lo artístico y lo social.
Desde su inicio se lanzaron propuestas tanto al barrio del Raval como al resto de Barcelona, consiguiendo así la actual proyección internacional. A partir de septiembre del 2006 se logra consolidar una oferta que liga la excelencia con el ámbito social, sobre todo haciéndose énfasis en la aplicación del teatro del oprimido como herramienta del trabajo que se realiza.

La siguiente descripción ha sido extraída de: “Aproximació al Teatre de l’Oprimit a Catalunya (2002-2009): el CTO Pa’tothom i anàlisi d’una peça de Teatre Fòrum”. Verónica Martínez.

Pág 100 a 105.

Fundación e inauguración

El 1999 los hermanos Forcadas compraron un local al casco antiguo de Barcelona que anteriormente había sido un horno de pan en el barrio del Raval ubicado en la calle Lluna, número cinco, donde se instauró la entidad Pa'tothom. Inicialmente el nombre de la entidad se llamaba Asociación Teatral Pa'tothom.

La inauguración no oficial tuvo lugar el 16 de marzo del 2000 y se hizo una conferencia a cargo del Sr. Jordi Forcadas [padre], aprovechando su estancia en Barcelona. El progenitor de los hermanos Forcadas, que ha sido un importante ingeniero emigrado a Colombia durante el franquismo, puso énfasis en la riqueza que la asociación podía tener, puesto que representaba los valores de la cultura latinoamericana y los de la catalana.

El concepto fue concebido por los hermanos Forcadas: Montse y Jordi Forcadas, que en aquellos momentos era estudiante de Dramaturgia y Dirección escénica en el Institut del Teatre. El equipo inicial en el momento de la fundación de Pa'tothom tenía como núcleo a los hermanos Forcadas acompañados de las siguientes personas: Laura Fernández, profesora del Institut del Teatre de origen cubano, Reina Sánchez, actriz colombiana, y Ana Caubet, actriz catalana que formó parte de Pa'tothom hasta el año 2006. Paralelamente a la configuración del equipo, en abril del 2000 empezaron las obras de rehabilitación del local.

La intención del proyecto era hacer cursos de teatro abiertos y accesibles a todo el mundo. La primera publicidad de las clases salió a la luz el 15 de octubre del 2000 y las clases empezaron oficialmente el 4 de noviembre del 2000 momento en el cual la oferta formativa era de once cursos.


Periodos históricos y artísticos: entre la escuela y los proyectos sociales

Primera etapa 2000-2002


A finales del 2000 la escuela ya estaba oficialmente inaugurada y los cursos de teatro de Pa'tothom eran todo un éxito dentro del teatro alternativo que se hacía en aquellos momentos en Barcelona. La segunda publicidad importante fecha del 18 de diciembre del 2000 por dar a conocer a la ciudad la programación navideña y del segundo trimestre. La tercera tanda publicitaria se puso en marcha en abril aprovechando el tercer trimestre que empezaba con mucho éxito.

Durante mayo del 2001 el actor Fabrizio Chiodetti de la compañía teatral Philippe Genty impulsó con la ayuda de Pa'tothom un encuentro pluricultural que tenía la intención de tratar temas de interés social dónde el ciudadano pudiera incidir por mejorar su realidad. El trabajo del Chiodetti fue importante puesto que era el primer intensivo de cuerpo de una persona con carisma internacional. Paralelamente, se tiró mensualmente una programación de cuentos para adultos y conferencias que trataban de los temas que en el momento eran candentes como por ejemplo el movimiento okupa, las sectas, los conflictos bélicos, entre otras. Esta programación no tuvo demasiada convocatoria, motivo por el cual no se volvieron a organizar conferencias con tanta frecuencia.

Después de este primer curso lectivo, Pa'tothom desarrolló su primera acción social y reivindicativa que se efectuó el 24 de junio de 2001. Esta acción se basó en hacer un juicio que contaba con un tribunal popular contra el Banco Mundial. Esta acción estuvo apoyada por ERC, pero Pa'tothom dejó claro que esto no significaba que fueran de ningún partido político.

Durante el curso 2001-02 el personal de dirección se reduce debido a la defunción de Laura Fernández y la marcha de la Reina Sánchez a Colombia. En este curso se creó la primera formación actoral integral todo complementando la estructura de clases libres. En un futuro se quería ofrecer una titulación adecuada al alumno que le permitiera encontrar trabajo. Esta formación en un principio se hacía durante tres tardes a la semana y contaba con la clase de improvisación a cargo a Jordi Forcadas, las clases de expresión corporal bajo la dirección de Penélope Serrano y, por último, un taller abierto que también dirigiría Jordi Forcadas. Durante las fiestas de la Mercè de 2001, Pa'tothom creó un espectáculo de comedia del arte titulado Paso-a-puerto bajo la dirección de Montse Moreno y Raquel Caubet. Durante el curso 2001-02 la principal intención de Pa'tothom fue dar a conocer un teatro de denuncia y, por este motivo, el mayo de 2002 se publicó un artículo sobre Patothom en la revista Nova Ciutat Vella que tenía como título "Nadie se siente marginado económicamente haciendo teatro". Bajo este título el articulista escribió “en un antiguo horno de pan nace una escuela de teatro de denuncia y de integración”. Durante este curso también se puso en marcha un ciclo de exposiciones gratuitas al público. La entrada del local de Pa'tothom sirve como sala para que pintores, dibujantes, artistas multimedia y fotógrafos pueden exponer sus obras sin pagar a la entidad. En septiembre de 2002 Pa'tothom hace un cursillo de teatro en Girona que dio a conocer otro tipo de teatro en una ciudad que hasta entonces sólo contaba con la experiencia de la escuela El Gallinero.

En noviembre de 2002 fue estrenada la obra La orgía de Enrique Buenaventura, director y creador colombiano del teatro de creación colectiva, técnica que más adelante traería Pa'tothom en Barcelona a través de los Encuentros Internacionales, a la Muestra de Artes Escénicas Buen Pastor. Durante el curso 2002-03, Pa'tothom empezó a aplicar la metodología del Teatro del Oprimido con grupos del barrio del Buen Pastor. Jordi Forcadas ya había tenido una experiencia parecida con adolescentes del Raval en julio de 2002. Pero fue realmente en febrero de 2002 cuando a Pa'tothom descubre las verdaderas herramientas que ofrecía el Teatro del Oprimido a partir del curso que impartió Augusto Boal al Institut de Teatre como creador del Teatro del Oprimido.

Desde este momento el equipo de Pa'tothom puso más énfasis en la implementación de esta nueva técnica teatral dentro de su tarea. Se trata de reforzar la visión sociopolítica que convierte el teatro, que se hace dentro de una comunidad, en una herramienta de poder hacia la transformación social necesaria.

Segunda etapa 2002-2006

A partir del curso 2002-03 y hasta el 2006 el equipo directivo se constituye sólo por los hermanos Forcadas y Ana Caubet. Durante este curso, se hizo la obra Un día de verano del polaco Mrozek a cargo del grupo del Forn de teatre y se presentó en la Sala Raval. También se montó Valleinclaneando con fragmentos de la obra de Valle Inclán que se presentó dentro del programa de Elravalésteatre con cargo al grupo Claro de Luna conformado por alumnos de la entidad. Otra obra que se montó fue el Retablo de la avaricia, la lujuria y la muerte, de Ramón del Valle Inclán y se participa por primera vez en los Rencontres de Jeune Théâtre/ Européen organizados por el CREARC (Grenoble, Francia). La Escuela de Verano de 2003 de la agrupación de Attac-Catalunya propuso a Jordi Forcadas realizar un taller de Teatro del Oprimido. Este fue el primer seminario especializado en las técnicas de Boal para formadores que impartió Forcadas. Se volvería a hacer en el 2004

Durante el curso 2003-04 nació el proyecto Drama Way, un trabajo sobre el teatro con colectivos de jóvenes en exclusión social llevado a cabo por entidades de Estonia, Finlandia, Portugal y España. Fue en abril del 2004 cuando aprovechando la semana del Drama Way en España, Pa'tothom organizó el I Encuentro Internacional de Teatro y Educación que, como veremos después, supuso un paso importante para el teatro social en Catalunya. En este encuentro Pa'tothom consiguió que Julián Boal, hijo de Augusto Boal, residente en París, impartiera un taller de iniciación al Teatro del Oprimido. La magnitud de este acontecimiento hizo que TV3 se interesara por el encuentro y dedicará un espacio en el telediario, cosa que nunca más ha vuelto a suceder. El I Encuentro supuso una gran revolución a la ciudad, sobre todo dentro de las entidades educativas y las que hacían teatro en colectivos sociales con riesgo.

Una de las consecuencias del éxito de este encuentro fue que durante el curso 2004-05 se realizara el primer curso de Teatro de intervención social que ofrecía cuatro horas semanales de clase. Este curso estaba pensado para profesionales que trabajaban con estos colectivos y no para personas que querían ser actores profesionales. Los alumnos recibían formación de todas las técnicas del Teatro del Oprimido, de los pretextos dramáticos de Allan Owens, técnicas de teatro político, épico, etc. Durante el periodo 2004-06 esta formación sólo tenía un nivel pero era complementaria con la formación de actores, puesto que era posible combinar estas dos formaciones diariamente en turnos de mañana o tarde de 3 horas.

Aparte, Pa'tothom continuaba desarrollando proyectos sociales que no tenían relación directa con la formación que se daba en la escuela o con las exposiciones que hacían. Durante el 2005, el impacto del Teatro del Oprimido era muy palpable y por esto el segundo encuentro tuvo mucho más resonancia que el primero.

Por otro lado, durante este curso las desavenencias ideológicas dentro del personal de dirección eran importantes, hecho que provocó que los hermanos Forcadas le propusieran a Anna Caubet separarse.

En esta etapa, se habían producido cambios hacia la calidad de los servicios y de cara a septiembre de 2006 los proyectos ya empezados se enfocaron desde otro punto de vista: se habían iniciado la mayor parte de los proyectos de intervención social que se consolidaron hasta llegar a la actualidad y que dan un sello propio al trabajo hecho por Pa'tothom. [...]


Tercera etapa 2006-2009

A partir de la separación del equipo directivo, se empieza la última etapa de Pa'tothom que ha significado una verdadera remodelación hacia un teatro de izquierdas comprometido con el ciudadano que sufre con la intención de ayudar a mejorar su realidad.

Los planes de estudios también se reforman radicalmente, empiezan a desaparecer cursos que no aportan nada a la visión sociopolítica del centro como, por ejemplo, el tai chí, el canto o el circo.

Durante el curso 2006-08 se empieza a dar el fenómeno de proliferación de grupos que trabajan con técnicas de teatro social y del Oprimido. [...] En los años siguientes, alumnos del teatro de intervención social de Pa'tothom también empiezan a organizarse para hacer sus propios proyectos y surgen colectivos [...].

En el momento de esta reestructuración, los hermanos Forcadas se plantearon abrir el equipo a otras personas y encontraron a profesionales que querían apostar por su proyecto y que compartían ideales más próximos, así como maneras de ver el teatro dentro de la intervención social.

Durante este curso, en marzo de 2006, se realizó un proyecto que se fue materializado en la obra de teatro Vacío, en la que se explicaba la vida de tres parejas y dónde se hacía énfasis en la migración a través de un paralelismo entre el fenómeno vivido en Catalunya en los años 60 y el que se vive hoy en día, cuestionando el concepto de inmigración que se ha convertido en el pilar que impulsa una de las desigualdades más injustas que desgraciadamente se viven como un hecho natural. Esta obra fue co-dirigida entre Jordi Forcadas y Juan Miguel Portal, vicepresidente de la Asociación Los Otros Andaluces. En esta ocasión, Portal explicó por primera vez su teoría del “Componente Cultural” a Jordi Forcadas y como le interesó mucho, invitó a Portal para que formara parte equipo de la entidad. Portal ayudó a redefinir la nueva línea filosófica de Pa'tothom, se decidió cambiar el nombre de la entidad y modificar los estatutos. La Asociación Teatral Pa'tothom se pasó a llamar Forn de teatre Pa'tothom.

En la entrevista realizada a Montse Forcadas, comenta el discurso de Portal, sus conocimientos y como la vertiente sociológica de Portal cambia la visión del alumnado: “Es una gran aportación. Hemos incorporado conceptos que plantea. Pa'tothom tiene una gran ventaja sobre otras asociaciones. Hay las que se han creado para hacer dinero, para poder facturar o por otros motivos sin importancia. Pero en Pa'tothom nos lo creímos desde el principio. Creemos en lo que hacemos y en el porqué lo hacemos y esto es una ventaja. Así, en el 2006, cuando hicimos todo este replanteamiento estructural, las ideas de Portal le dieron mucha más fuerza a nuestra tarea y el punto de vista de un teórico como Miguel aporta un enriquecimiento enorme. Además, en contrapartida, él se encuentra cómodo en nuestra entidad, puesto que no es una persona 'políticamente correcta’ y aquí está en un lugar dónde no lo limitamos, ni lo moderamos, ni lo cortamos.” Junto a los hermanos Forcadas y Portal, se unieron dos pedagogos teatrales colombianos: Luz Marina Gil y William Arunategui, Willo. Gil es licenciada en Arte Dramático y en Pedagogía. Más tarde, se incorpora Mara del Alar para impartir clases de voz y otros profesores.

La tercera etapa fue acompañada con una nueva publicidad que daba entender al público que la escuela tenía el objetivo de formar actores con conciencia social y dispuestos a sacar adelante proyectos como actores y pedagogos de teatro de intervención social. Por ejemplo, la alumna Faustina Hanglin de origen argentino sacó adelante un proyecto titulado Lengua en movimiento para enseñar las lenguas de Catalunya a extranjeros. Con el proyecto, se pretendía hacer de la lengua, conjuntamente con el teatro, un vehículo de comunicación para luchar contra el racismo y a favor de la interculturalidad.Durante un curso Faustina formó parte del equipo. Hubo otros cambios como por ejemplo el alquiler de espacios, los cursos intensivos y la concepción y puesta en marcha de las becas. Las salas no se alquilarían más y sólo serían cedidas a proyectos comprometidos socialmente. Además, todos los cursos y seminarios que se impartieran a partir de entonces deberán tener este trasfondo social. Una de las razones que siempre ha diferenciado Pa'tothom es que desde sus inicios ha ido otorgando becas a aquellas personas que no podían costear los estudios u otras actividades a la entidad.

A partir de 2006, se consolidaron los proyectos iniciales anteriormente y se iniciaron nuevos. Los proyectos que se consolidaron son los siguientes: - Proyecto Eureka en centros penitenciarios de Catalunya. - Proyecto Shirine. Por tercer año consecutivo. De este proyecto surgió “Medio ambiente”, obra de creación colectiva sobre el tema de las bandas juveniles realizada con 15 jóvenes de diferentes barrios de Barcelona. - Proyecto de Educación en Valores del Institut Municipal d'Educació de Barcelona. IMEB.

Durante el año 2005, Pa'tothom empieza la colaboración en un proyecto donde escenifica algunos de los conflictos más corrientes en la escuela y en la familia, con dos expertos de un instituto se analizan las posibles soluciones. Hay 7 representaciones durante este año en varias escuelas de Barcelona. Entre otras se representa Cómo saber decir no, que se ha representado 45 veces desde entonces, todavía tiene demanda y se hizo un reportaje en el programa La Nit al Dia. - Proyecto de talleres de teatro con los padres y alumnos del CEIP Bernat de Boïl en el barrio del Buen Pastor. - Casal de Niños del Raval. Y los proyectos iniciados, entre otros, en esta última etapa son: - La obra Amina busca trabajo. - Talleres con discapacitados psíquicos de la escuela Viver de Sant Foix. - Taller con la asociación Ámbit con drogodependientes y enfermos de SIDA. - Fundación Desarrollo Comunitario: el proyecto Amapola o Mudawana que es el nombre del nuevo código de familia en Marruecos. Obras de teatro para la FAPAC, proyecto Escuela de padres.

Tras el verano del 2009, Pa'tothom inicia una nueva etapa con cambios dentro del personal de dirección, con nuevos cursos, profesores e incluso, con una web renovada, siendo todo este movimiento el principio de una nueva historia de la entidad, que está aún por escribir. De todos los proyectos iniciados en la etapa 2006-2009, Amina busca trabajo es el máximo exponente socioeducativo dentro de la trayectoria de Pa'tothom porque representa el Teatro del Oprimido en estado puro: una ciudadana oprimida sale a escena acompañada de su familia para denunciar su situación con el objetivo de transformarla.

Después de esta revisión histórica de la entidad, podemos considerar que el Forn de teatre Pa'tothom es un Centro de Teatro del Oprimido en toda regla por dos razones: en primer lugar porque es totalmente fiel a la Declaración de Principios del Teatro del Oprimido publicada en la web de la ITOO y, en segundo lugar, porque su funcionamiento es muy similar al del CTO de Río de Janeiro y otras entidades en cualquier parte del mundo, aunque no contara con un grupo de teatro estable durante sus primeros años de historia. Por todo esto, queda constancia que Pa'tothom es militante y activista del TO y que ha desarrollado correctamente la misión multiplicadora del método en Catalunya y en el resto de España. A partir de este momento, trataremos el Forn de teatre Pa'tothom como un CTO porque está reconocido como tal por la ITO, aun cuando la entidad no se autodenomine con este nombre.

Extraído de:

MARTÍNEZ, Verónica. “Aproximació al Teatre de l’Oprimit a Catalunya (2002-2009): el CTO Pa’tothom i anàlisi d’una peça de Teatre Fòrum”. Barcelona: Universitat Autònoma de Barcelona- Institut del Teatre . Facultat de Psicologia i Lletres. 2009. Treball de recerca- DEA. Doctorat en Arts Escèniques.

NOTA: Agradecemos a Verónica Martínez.

 

Tercera etapa 2009-11

 

 

teatro teatro teatro

 

Ir a la página de inicio Patothom

   

Inici