Teatre de l’Oprimit contra la Islamofòbia – Projecte

El projecte Teatre de l’Oprimit contra la islamofòbia consisteix en fer un procés de formació en arts escèniques, implementar la creació i muntatge d’una obra teatral (teatre fòrum) i fer 3 representacions a Barcelona per a diferents entitats i institucions que vulguin abordar el tema. Això ho acompanyarem de la realització d’unes jornades.

Forn de teatre Pa’tothom vol donar accés al teatre a tothom, tot i fent èmfasi en tres perfils especialment, el jovent, les dones i els nouvinguts, degut a les dificultats que pateixen i, així, voler equilibrar la balança.

L’entitat és una dinamització socio-cultural que implementa un mètode de treball d’intervenció social, que busca el desenvolupament comunitari a partir d’un concepte ampli de cultura, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones i obrir la possibilitat de convertir-se en agent de desenvolupament de la seva comunitat.

La pujada i força que ha guanyat la ultra-dreta els hi concedeix una visibilitat que per res haurien de tenir. Però el més greu són els missatges d’odi i la difusió de les fake-news. Per a contrarestar-ho des de l’entitat sap que ha de treballar en desmuntar les mentides, i el teatre és un bon mitja de sensibilització. A més, si es veritat que l’ultra-dreta l’emprèn contra tothom, potser un dels grups més vulnerables, son els musulmans o els identificats com a tal. I per això pensem que hem de treballar en aquest aspecte.

Què és la islamofòbia?

Segons l’informe Runnymede podem identificar la islamofòbia quan es dona alguna de les següents concepcions sobre l’Islam o les persones de fe musulmana:

  • Visió de l’Islam com un bloc monolític, estàtic i que no respon als canvis.
  • Visió de l’Islam com una cosa separada, com “l’altre”. No té valors en comú amb altres cultures, no està influït per elles i no influeix en elles.
  • Visió de l’Islam com a inferior a Occident. Es veu com a bàrbar, irracional, primitiu i sexista.
  • Visió de l’Islam com a violent, agressiu, amenaçador, que dona suport al terrorisme, i relacionat amb el xoc de civilitzacions.
  • Visió de l’Islam com una ideologia política, que s’utilitza per a obtenir un avantatge polític o militar.
  • Les crítiques a Occident fetes per musulmans són rebudes com fora de lloc.
  • L’hostilitat cap a l’Islam es fa servir per a justificar pràctiques discriminatòries cap als musulmans i l’exclusió dels musulmans de la societat en general.
  • L’hostilitat cap als musulmans es veu com una cosa natural i normal.

Aquesta visió tancada està contraposada amb una visió oberta de l’Islam, basada en el respecte, que permet el desacord legítim, el diàleg i la crítica. Segons Benn i Jawad, el Runnymede Trust destaca que el discurs antimusulmà és progressivament vist com a raonable, donant exemples de com l’hostilitat cap als musulmans és acceptada com a normal, fins i tot entre aquells que lluiten contra altres tipus de discriminacions.
Les condicions de vida, la distribució personal de la renda i els aspectes més socioeconòmics (pujada dels lloguers), han portat a les llars i persones a tenir greus dificultats per arribar a fi de mes. Molta gent, a més, té prioritats i problemes tant urgents com l’alimentació i l’habitatge. La cultura es quelcom que es pot deixar per més endavant.

Amb un 30% de suport de:

logo Ajuntament de Barcelona