Representacions del projecte Força Teatre

Projecte FORÇA TEATRE

A l’Escola Collasso i Gil

Presentem la creació col·lectiva dels grups de cinquè d’enguany. Hem creat les següents peces: «Les Pells» amb el grup de 5è A i «La Família Solis» del grup de 5è B. Això és una part del resultat del procés.
El projecte Força Teatre pretén ser un treball transversal on es busca el creixement de l’alumne però integral. Prenem el teatre com a eix principal, però tot enfocat a un apoderament i pràctica d’habilitats socials, humanisme i la capacitat d’anàlisi social.

La tasca col·lectiva i les habilitats que demana, han estat la base del treball de tot el curs en què han participat activament els alumnes. L’escolta, el respecte són valors que els han mostrat durant tot el procés. Cal felicitar-los per la seva disposició i el seu entusiasme al joc.

Les obres de teatre

S’han muntat dues obres: «Les Pells» i «La Família Solis»

«Les Pells» ha estat una mirada al desnonament d’un poble indígena. És un poble fictici, però que podria ser qualsevol de les 90 cultures eliminades a Amèrica del nord. Hem descobert que Xeroquis, Apatxes, Sioux, Xeienes, Kiowa, Arapahos i Peus negres no són marques de cotxe, sinó cultures que van ser esborrades de l’història i que són el sòl on es van erigir les ciutats civilitzades i postmodernes.
Fem èmfasi a l’ús de les armes com la manera de comunicar que tenen els poderosos.

A «La Família Solis» partim d’un conte popular, ho endevinareu aviat. La creació ha partit de la reflexió sobre el consum i el fetitxisme a la mercaderia a que ens porta la societat actual. Som si tenim. I ens hem preguntat a que hem renunciat davant de la fal·lera del consum.
L’obra representa una família amb els valors inherents a com s’entén aquest concepte: La solidaritat, l’amor, compartir, ajudar, protegir, educar… i al que ens pot portar si tot ho basem en el que tenim, el materialisme, i no en el que som.
També veurem on viuen, el grup de veïns amb qui aquesta família compartia el dia a dia. Com s’organitzaven amb el treball comunitari. L’esforç per tirar endavant totes, era l’al·licient per continuar junts. Una lluita col·lectiva davant de situacions sovint molt desiguals i injustícies. Tot això es pot perdre fàcilment davant de la competència i l’avarícia.
El treball en comú ha permès aconseguir moltes fites. Molts espais de la nostra ciutat s’han aconseguit amb la lluita veïnal, enfrontant-se als grans poders econòmics i polítics que governen.

Agraïments

Cal agrair als qui per diferents motius no poden estar a l’obra. Aquells que han marxat. També Shamir per ser una cuca d’energia que creuava la sala però marxava. Ens agradaria tenir més eines per poder incorporar-lo al joc escènic.
A l’Abdul per la seva paciència. A la Mia.
A les tutores Raquel, Toni i al professor assistent Sergio, amb ells podrem constatar si la feina feta reverteix a favor dels joves a la seva vida. Al Juanjo el Director i a la Judit, Cap d’Estudis, que han estat fidels al projecte tot posant l’espai i el temps per a fer-ho.
A l’Arnau Itinerant pel fort suport i decidit a un projecte com és Força Teatre.
Al Pla de Barris per treballar per l’entorn educatiu, a qui tanta falta li fan intervencions com aquesta.

Repartiment «Les Pells»
A càrrec de 5è A

Indígenes

Atif – Gran Visó (G.V.)
Jhoselin – Xaman. Pell de fulla
Angelo – Roure ajagut
Saju – Soca de Pi
Thauhid – Arrel viva
Raida – Aixopluc de matinada
Eli – Mar tranquil
Carol – Cor d’Estel
Moha/Ali M. – Goma distesa
Nabil – Espelma tènue
Flama inquieta – Ali
Radifa – Crit de Nit
Thauhi – Mestre pedra

Colons – Caçadors

Antony – Luc Thompson
Taha – Capità Jim
Shezan/Minhajur – Roi
Shariar – Harris
Tazkia – Cleo
Sagan – Narradora, Ema
Hurria – Narradora, Eva
Nadira – Infermera, Julie
Rafay – Cap, narradora, Angie

Repartiment «La Família Solís»
A càrrec de 5è B

Ayaan – Piero
Islam – Abel
Tasnim –  Mariam, la mare
Mubin –  Ramon, el pare
Gisan – Pau, germà petit
Hamna – Amaia, germana mitjana
Marcos – Marc, germà gran
Noor – Beatriu, germana gran
Khadija – Tieta
Ghoufrane – Maria Sabina (Lila)
Islam – Treballador 1
Adiat – Treballador 2
Adyan – Treballador 3
Orin – Treballadora 4
Zara – Treballador 5
Irfan –  Manicura
Reynaldo – Banquer 1
Ayaan – Banquer 2
Irfan – Polític
Wafiqa – Pija 1
Aliya – Pijo 2

Narrador: Sergio

Projecte que coordina i desenvolupa: Forn de teatre Pa’ tothom dins de la Temporada 2023-24 a l’Escola Collaso i Gil del Raval. Projecte del Teatre Arnau en el marc de la CAIXA d’EINES, programa de cultura i educació del Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona.

Teatre a l'escola - Teatre Arnau - Pa tothom

 

Logo Arnau Itinerantlogo ajuntament de barcelona